Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Λίστα Διακοπών



1. Βιβλία.
Μία τραβεστί ντετέκτιβ, το νέο βιβλίο του Ίαν Ράνκιν, διαγαλαξιακό ωτοστόπ, Liverpool fantasy, Νεκρή φύση με βαμπίρ, φυσικά, ο Τομ Ρόμπινς με τους Mισοκοιμισμένους μέσα στις βατραχοπυτζάμες τους και το Μαγαζάκι των Αυτοκτονιών. Επίσης, ίσως o Μάγος του John Fowls, επειδή διαδραματίζεται σε αγαπημένο νησί,γεμάτο ήλιο και μυστικισμό (θα παραβλέψω το γεγονός ότι ζυγίζει κάτι κιλά) και επειδή το έχω ήδη αρχίσει και το έχω αφήσει ατελείωτο.

2. Μπλοκ, τέμπερες, ακρυλικά, πινέλα, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, ξύστρες, μάλλον όχι γόμα, όχι χάρακας αλλά διαβήτης για τους τέλειους κύκλους σαν αυτούς τους ομόκεντρους που κάνει το βότσαλο με το "πλοπ" της εισόδου στο θαλασσινό βασίλειο.

3. Άδεια τετράδια,
σε έντονα χρώματα, ειδικά γι΄αυτές τις διακοπές. Ένα πορτοκαλί και ένα μπλε. Το μπλε για τη θάλασσα και το πορτοκαλί για τον ουρανό στο λυκαυγές και το λυκόφως που θα απολαμβάνω από τη βεράντα.

4. Αυτοκόλλητα ψάρια, κοχύλια και άλλα πλάσματα της θάλασσας (τσούχτρες;)
για την κεφαλίδα της σελίδας των τετραδίων. Ένα για κάθε μέρα των διακοπών και μετά να πηγαίνω να τα συναντώ στο φυσικό τους περιβάλλον (όχι τις τσούχτρες, εύχομαι).

5. Μάσκα-αναπνευστήρας, γυαλάκια και πορτοκαλί βατραχοπέδιλα.
Υποτίθεται ότι οι καρχαρίες επειδή είναι μισόστραβοι (για την ακρίβεια, μύωπες) επιτίθενται στα έντονα μαγιό, στα χρυσά-ασημένια αξεσουάρ και στα έντονα χρώματα γενικότερα. Αυτό το διάβασα εν αναμονή επίσκεψης σε ιατρό, συνοδευμένο με συμβουλές για το πώς θα αφοπλίσω τον καρχαρία. Το ραντεβού πήγε περίφημα μετά. Σκεφτόμουν τον καρχαρία και όχι το γιατρό. Τέλος πάντων, επειδή δεν με βλέπω να ξεπερνάω τα πέντε -έξι μέτρα κατάδυσης, μάλλον δεν κινδυνεύω. Σε κάθε περίπτωση θα εφαρμόσω επάνω του τις συμβουλές του βιβλίου και όλα θα πάνε καλά. Αν τώρα με φάει, θα είναι από τα πορτοκαλί βατραχοπέδιλα. Το πιθανότερο να τα περάσει για επιπλέουσες γαρίδες και δεν θα έχω προλάβει να του δώσω μπουνιά στα βράγχια. Κι όχι τίποτα θα μου μείνουν και αδιάβαστα τα βιβλία.

6. Φαρδυά Και Βαμβακερά Ρούχα.
Από αυτά που πλέεις μέσα τους όπως στο νερό. Δεν σε κόβουν πουθενά, δεν σε στενεύουν πουθενά, δεν σου θυμίζουν τι τρως και είναι απαλά με το ταλανισμένο από τον ήλιο δέρμα σου.

7. Φυτικό αντικουνουπικό.
Όχι απαραίτητα σιτρονέλα. Κάτι σε βασιλικό και γεράνι. Απλώνεται παντού, σε κάθε τετραγωνικό του σώματος, ακόμη και μέσα από τα ρούχα, αρπάς το στρωματάκι και το σεντόνι και κοιμάσαι μπαλκόνι. Τα άστρα σου κάνουν παρέα και ποτέ δεν παύεις να αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσα πολλά εκεί πάνω. Και αντί να μετράς πρόβατα,που πηδάνε φράχτες, μετράς αστέρια που πέφτουν και και δεν προλαβαίνεις να κάνεις ευχή. Και η αύρα από τη θάλασσα και το μέτρημα των διαττόντων αστέρων σε ρίχνουν σε βαθύ ύπνο μέχρι μια πρωινή μύγα να κάτσει επάνω σου για ανεπιθύμητη καλημέρα ή να σε κάψει ο Ήλιος των 7 το πρωί και πρησμένος, πιασμένος αλλά ευτυχισμένος που κοιμήθηκες με τον ήχο της θάλασσας να μπεις στο δωμάτιο για να συνεχίσεις.

8. Αντηλιακά
Για λόγους υγείας, ναι. Αλλά και γιατί η όποια μυρωδιά τους
είναι Καλοκαίρι. Κάθε φορά που ανοίγεις ένα καινούργιο σου έρχονται συσσωρευμένες οι αναμνήσεις όλων των καλοκαιριών που έχεις ζήσει.


9. Καπέλο
Αυτό με το μεγάλο γείσο. Που δεν θα φόραγες εύκολα στην πόλη. Που το φοράς και λες και σε προστατεύει και από τις φθοροποιές σκέψεις και τις εικόνες που γεμίζεις τους υπόλοιπους 11 μήνες.

10.Ψάθα
Αυτή τη φυσική. Που μυρίζει τόσο ιδιαίτερα. Που είναι φιλόξενη για το κορμί σου και συνάμα τόσο εύθραυστη όσο και οι αναμνήσεις του καλοκαιριού σου. Αν πέσεις πάνω της με φόρα, σκίζεται. Αν δεν την διπλώσεις καλά, πάλι σκίζεται. Σκέτη ταλαιπωρία, αλλά αναντικατάστατη στο είδος της. Μοναδικοί ύπνοι επάνω της.

11.Μουσική
Αυτή που μ' αρέσει να παίζει μετά από το κρύο ντους με το λάστιχο, μετά το μούλιασμα στη θάλασσα και με το πρώτο σκοτάδι των 9 παρά. Αυτή που ακούω ευχαρίστως ως συνοδευτική των κυμμάτων και της φύσης.

και

12. Γλυκό του Κουταλιού και Καφές.
Κατα προτίμηση σκέτος, σαν αντίδοτο στο λίγωμα από το καρυδάκι, το τριαντάφυλλο και το βύσσινο.Για κάποιο περίεργο λόγο έχουν καταχωρηθεί στον εγκέφαλό μου σαν καλοκαιρινό ζευγάρι, όπως τα μύδια με το ούζο. Καλοκαιρινοί έρωτες...



Γεμίζοντας τη βαλίτσα η ευχή είναι να μείνει, τελικά, άδεια από προσδοκίες για το πώς θα περάσουν αυτές οι μέρες. Ακόμα και αν τα βιβλία γυρίσουν πίσω αδιάβαστα, οι μουσικές δεν ακουστούν, δεν μετρήσω διάττοντες και δεν έρθει η μύγα να καθήσει στο μέτωπό μου ένα πρωί, το μόνο που θέλω για τις διακοπές, τις δικές μου και όλων, είναι να είναι όμορφες και ευτυχισμένες.
Και να μην έρθει ο καρχαρίας.
Καλό Υπόλοιπο!




10 σχόλια:

Τσαλαπετεινός είπε...

Επιτέλους η λίστα!

Να αφήσεις το διαβήτη, με το χέρι τους κύκλους. Μπλοκ ακουαρέλλας μη ξεχάσεις και ενα πανάκι για τα πινέλα. Να ντύσεις τα βιβλία με σελίδες απο περιοδικά μην τα λαδώσεις. Ένα μικρό θερμός για κρύο νεράκι στη θάλασσα. Φωτογραφική μηχανή- κάρτα μνημης ή φιλμάκια και μπαταρίες. Ένα κουβάρι με σχοινάκι -πάντα απαραίτητο και ένα φακό.

Αμα θυμηθώ κάτι άλλο θα ξαναπεράσω.
Καλό ταξίδι!

Ανώνυμος είπε...

κόπηκα με το κομμάτι που βαλες να παίζει.....:P:P:P:P

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΓΟΡΓΟΝΙΤΣΑ ΜΟΥ,
Ραντεβού τον Σεπτέμβρη σμουτς

mermyblue είπε...

@Τσαλαπετεινέ,
δεν την είχα ξεχάσει τη λίστα, είδες ;)
περίμενα απλά να ωριμάσει μέσα μου η ιδέα των διακοπών (κοινώς να φτάσει η τελευταία στιγμή) για να την συντάξω.
Ο φακός και το θερμός πραγματικά απαραίτητα. Το σκοινάκι θα το πάρω, αλλά τα βιβλία δεν ξέρω αν θα τα ντύσω. Μου αρέσουν με τα "σημάδια" που αποκτούν από την ανάγνωση.

Ευχαριστώ για τη συνεισφορά, ήταν πολύτιμη (το φακό θα τον ξεχνούσα!)

@yonderboi
από τότε που βρήκα το άλμπουμ από ένα καλό και αγαπημένο φίλο ;) κάθε καλοκαίρι ακούω Ξαρχάκο και Κορίτσια Στον Ήλιο
Φιλιά πολλά πολλά!

Ανώνυμος είπε...

Με παίρνεις μαζί να χαζεύω όταν ξύνεις τις ξυλομπογιές;

Χρήστος Μίχος / Christos Michos είπε...

καλές διακοπές !Σίγουρα η ηρεμία είναι το Αγιο Δισκοποτηρο των Αστικων υπάρξεων !Με το καλο να γυρίσεις !

mermyblue είπε...

@ Mpinel
ω, ευχαρίστως! θα ζωγραφίσουμε και γκόθικ τσούχτρες με πολλούς σταυρούς!


@Xρήστο
ευχαριστώ πολύ!κ εσύ να ξεκουραστείς κ να γυρίσεις γεμάτος νέες μουσικές!

Ανώνυμος είπε...

Me likes you!

ολα θα πανε καλα... είπε...

πολύ ωραία η λίστα σου.Την καταχάρηκα.Συμφωνω σε όλα και απεχθάνομαι κι εγώ καρχαρίες,μεγαλοκαρχαρίες και τσούχτρες!

ippoliti_ippoliti είπε...

Τι όμορφη λίστα, βοήθησες και μας και σύ και ο Τσαλαπετεινός.
Καλά να περάσεις, πολύ καλά

k είπε...

Ουφ! Κατόπιν εορτης η λίστα για μένα!! Με τα συμπληρώματα πάντως του Τσαλαπετεινού, υπερπλήρης! Επέστρεψα! Γέμισα μπαταρίες και ξεκινώ τη νέα σχολική χρονιά με πολλές ιδέες κα ιγεμάτη όρεξη! Καλώς σε βρίσκω Mermy μου!