Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Το Νησί Των Καταραμένων


Τρίτη βράδυ τα φώτα σβήνουν στο Αττικόν.

Ομοσπονδιακός αστυνομικός φτάνει σε απόκρημνο νησί τυλιγμένο στην ομίχλη με φέρρυ που θα κάνει σχεδόν χρόνια να ξαναέρθει. Οι κάτοικοι του Νησιού, ψυχοπαθείς εγκληματίες και οι γιατροί-φύλακές τους, είναι κυριευμένοι από φόβο ύστερα από απόδραση τρόφιμης, καθώς θεωρείται αρκετά επικίνδυνη: έπνιξε τα τρία της παιδιά σε λίμνη και παρόλα αυτά το αρνείται πεισματικά. Ο αστυνομικός, αποφασισμένος να σηκώσει για τα καλά την κουβέρτα που σκεπάζει την Αλήθεια, έρχεται αντιμέτωπος με τους πάντες. Ακόμα και με τον εαυτό του.


Ο Μάρτιν Σκορτσέζε δεν είναι ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης.
Από τις ταινίες του έχω δει τ
ο Χρώμα Του Χρήματος, που το ανακαλώ σαν απλά ενδιαφέρον, Το Ακρωτήρι Του Φόβου που μου εντυπώθηκε η ένταση της ερμηνείας του Ρόμπερτ Ντε Νίρο , Τα Χρόνια της Αθωότητας, που είχα βαρεθεί την ύπαρξή μου την ίδια καθώς στα όρια του ύπνου παρακαλούσα να τελειώσει, το Aviator που αναγνώρισα το υποκριτικό ταλέντο του Ντι Κάπριο και τον Πληροφοριοδότη που με είχε ενθουσιάσει λόγω του εντονου ρυθμού και του απρόσμενου τέλους. Πηγαίνοντας σήμερα σινεμά ομολογώ ότι περίμενα κάτι από το στυλ του Πληροφοριοδότη. Έχοντας διαβάσει κριτικές όπως αυτή θεωρούσα σχεδόν βέβαιο ότι θα καθηλωθώ από την εξέλιξη και την πλοκή της ιστορίας.

Κάτι που δεν συνέβη.
Για τον απλούστατο λόγο ότι η συγκεκριμένη δουλειά δεν είναι μια ταινία δράσης, δεν είναι καν μια ταινία θρίλερ. Είναι ένα καλοδουλεμένο ψυχολογικό δράμα κρυμμένο πίσω από ένα παραπέτασμα δράσης και μυστηρίου. Η όποια ένταση λειτουργεί σαν την ομίχλη: σκεπάζει προστατευτικά το Νησί και την πλοκή της ιστορίας μέχρι να φυσήξει ο αναπόφευκτος άνεμος. Ο άνεμος της αλήθειας.


Το πρώτο μισό του έργου είναι γρηγορότερο, εντονότερο, πιό ενδιαφέρον. Σχεδόν δεν καταλαβαίνει ο θεατής τα πρώτα 70 λεπτά. Το δεύτερο γίνεται εσωτερικό, ο ρυθμός πέφτει και η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα επικρατεί μέχρι τη λύση του δράματος. Η δε "ανατροπή" στο σενάριο δεν είναι και τόσο αναπάντεχη, αφού ο σκηνοθέτης έχει δώσει καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας στοιχεία για το τι πρόκειται να επακολουθήσει. Αρκεί κάποιος να είναι λίγο προσεκτικός και θα δει το τέλος να αχνοφαίνεται ακόμη και αν θέλει να το αρνηθεί...

Στα συν της ταινίας η παρουσία και ερμηνεία του Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Τα τελευταία χρόνια με εκπλήσσει μόνο ευχάριστα. Ο Μπεν Κίνγκσλεϊ και ο Μαξ Φον Σίντοφ δεν χρειάζονται καν συστάσεις, είναι μοναδικοί ηθοποιοί. Εξαιρετικός στο δεύτερο ρόλο του συνεργάτη του Ντι Κάπριο ο Μάρκ Ράφαλο.
Στα μείον η αίσθηση ότι η ατμόσφαιρα του όλου έργου δεν ήταν αρκετά υποβλητική ώστε να με ταξιδέψουν οι εικόνες. Επίσης,αν και το θέμα ήταν αναμφισβήτητα αβανταδόρικο, δεν υπήρξε η απαραίτητη κλιμάκωση της έντασης, ίσως ακριβώς γιατί τελικά , όπως διαπίστωσα και στην αρχή, δεν πρόκειται ούτε για θρίλερ ούτε για ταινία δράσης. Η τελευταία ατάκα του Ντι Κάπριο το αποδεικνύει.

Καλή διασκέδαση σε όσους το παρακολουθήσετε.
Ή μήπως πρέπει να πω Καλό Ταξίδι στο Νησί;



Y.Γ. Η φωτογραφία είναι από την καλύτερη για μένα σκηνή του έργου ή, έστω, την πιό λυρική. Ίσως και μόνο γι' αυτήν την σκηνή και την ατάκα του τέλους να νοιώθω ικανοποιημένη από αυτό που είδα ...
Όσο για το trailer, επιεικώς ...παραπλανητικό. Δείτε την ταινία και θα καταλάβετε τι εννοώ.






10 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

στα άμεσα σχέδια. πρέπει να είναι άκρως ενδιαφέρουσα. και ο ντικάπριο όσο μεγαλώνει τόσο ωριμάζει με εξαιρετικό τρόπο.
καλημέρα σου! πολύ καλό σου μήνα!
καλή άνοιξη με κάθε μέρος η γη και το νησί των ανθισμένων. :)

crispy είπε...

Καλημέρα και Καλό Μήνα! Πήγα και την είδα χωρίς να έχω διαβάσει τίποτα γι'αυτήν , δεν ήξερα τίποτα για το στόρι. Άρχισα να ψυλλιάζομαι ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στη σκηνή που ο Ντι Κάπριο ανακρίνει μια ψυχασθενή , που τη ρωτά πώς είναι εμφανισιακά ο γιατρός Σέιν κι εκείνη κοίταξε περίεργα τον συνεργάτη του τον Ράφαλο. Προσωπικά μού άρεσε πολύ η ταινία -γενικά μού αρέσουν οι ταινίες που στο τέλος ανατρέπονται τα πάντα πχ ''Οι Άλλοι''- και πραγματικά ο Ντι Κάπριο , όπως κι οι υπόλοιποι , έδωσαν εξαιρετικές ερμηνείες.

fish eye είπε...

πραγματικα απολαυστικη.. τιποτα αλλο.. το τελος προβλεψιμο, σε καποια στιγμη γελασα, αλλα το απολαυσα..

κι ο ντι καπριο εξαιρετικος!!!

Gi Gaga Kouni Beli είπε...

δεν την έχω δει ακόμα (αν και πολλοί μου είπαν ότι ήταν βαρετή!)

Χρήστος Μίχος / Christos Michos είπε...

mermy μονο αυτες τις ταινιες εχεις δει απο Σκορσεζε ?
Αν ναι χανεις πολλα (taxi driver,gangs of new york,casino,raging bull,good fellas,after hours,the last temptation etc.)
Αν οχι αμ σορι.
Λατρευω τον Σκορσεζε.Εχω παντα ενα καλο λογο για τις ταινιες του.Εκτος του αβιατορ που δε μου αρεσε καθολου.Το τελευταιο δεν το εχω δει ακομα...

Blackened είπε...

εγώ κατενθουσιάστηκα. Οσα τα αναφέρεις σαν υποτονικά εγώ τα είδα ως πολυ συγκλονιστικά και πολύ καλά δραματοποιημένα.

tyler durden από άλλο ακάουντ

mermyblue είπε...

basnia
ενδιαφέρουσα είναι οπωσδήποτε. από την άλλη κάπου το χάνει, κατά τη δική μου άποψη πάντα.
καλό μήνα! ανθισμένο, τρυφερό, όμορφο! και καλή άνοιξη :)))

crispy
εγώ πάλι δεν το ψυλλιάστηκα από εκεί. όταν άρχισε να έχει τις παραισθήσεις είπα ότι κάτι δεν πάει καλά...και θεώρησα πολύ πιθανό το τέλος που είχε η ταινία.
Οι Άλλοι ήταν εκπληκτική ταινία, δύσκολη αλλά καταπληκτική.
καλό μήνα! καλή άνοιξη!


απολαυστική στο πρώτο της μισό για μένα. μετά ψυχοπλακώθηκα κι όλας... αλλά σίγουρα άξια να τη δει κάποιος
καλό μηνα :)

Γελαδερέ
για δες την...ειμαι περίεργη πώς θα φανεί σε εσένα και στην Μίστρες. Θέλω να δω πόσο συμφωνούμε :)
Καλό μήνα (μμοοοουυ)!

Χρήστο
ναι, αυτές που λες δεν τις έχω δει. Μόνο αυτές που ανέφερα στην ανάρτηση. Το Αβιέτορ με είχε κουράσει αν κ μου άρεσε. Πλατύασε πολύ μάλλον.
Καλό μήνα!

Τyler
είδες πόσο διαφέρουν τα γούστα; Ομολογώ πάντως ότι πήγα προκατειλημένη από το τρέιλερ κ περίμενα θρίλερ και δράση και φόβο κ τα καθέκαστα, αν και δεν είμαι θιασιώτης τους. Ίσως αυτό να έπαιξε ρόλο τελικά στην κρίση μου. Και μάλλον καλό είναι να μην έχεις δει τρέιλερ πριν από μιά ταινία γιατί αφήνεσαι και δεν έχεις προσδοκίες.
Καλό Μήνα και σε σένα !

Mistress Hyde είπε...

Θα πάω να την κατεβάσω σήμερα που ΑΠΕΡΓΩ και θα σου πω.

IZA είπε...

Mermy μου οι κριτικές σου πάντα πολύτιμες κι εύστοχες. Στα πλάνα μου να πάω να την δω. Καλό μήνα και καλή άνοιξη.

mermyblue είπε...

@Μίστρες
ΑΠΕΡΓΕΙΣ; μπράβο!κι εγώ το ίδιο! λέω να το εκμεταλλευτώ για να κάνω καμιά θαλασσινή βόλτα :)

@ΙΖΑ
ευχαριστώ! πιστεύω ότι αξίζει έστω την προσοχή σου η ταινία.Τώρα για το αν θα σου αρέσει κιόλας θα μου πεις!