Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Millenium, Stieg Larsson





Πριν λίγο διάβασα την τελευταία γραμμή στο βιβλίο του Στιγκ Λάρσον "Το Κορίτσι Που Έπαιζε με τη Φωτιά". Χορτάτη από πλοκή και δράση, από τεκμηριωμένη, μεστή γραφή και εικόνες, το κοιτάζω που ξαποσταίνει δίπλα μου μετά από μέρες συνεχόμενες που το ταλαιπωρούσα από το κομοδίνο στο κρεβάτι και από το κρεβάτι στην τσάντα μέχρι να βγει στις διαδρομές του μετρό και να μην καταλάβω πώς πέρασε καν η ώρα που έφτασα στο σταθμό προορισμού.

Δεν τα καταφέρνω να μην κοιτάξω για άλλη μιά φορά τη φωτογραφία του πρόωρα χαμένου συγγραφέα του. Με ευχάριστο, έξυπνο ύφος και γυαλιά παρωχημένης μόδας πόζαρε στο φωτογράφο για την εικόνα που θα συνόδευε το εσώφυλλο με το βιογραφικό του. "Δυστυχώς ο συγγραφέας δεν πρόλαβε να γευτεί το λογοτεχνικό του θρίαμβο αφού, λίγες μόνο ημέρες μετά την παράδοση των τριών τόμων του χειρογράφου του, πέθανε από καρδιακή ανακοπή", διαβάζω...


"Το Κορίτσι Που Έπαιζε με τη Φωτια" είναι η συνέχεια του προηγούμενου βιβλίου του συγγραφέα. Ο πρωτότυπος τίτλος αυτού του πρώτου έργου ήταν " Άντρες που μισούν τις γυναίκες" αλλά για εμπορικούς, προφανώς λόγους μετονομάστηκε σε "Το Κορίτσι με το Τατουάζ". Σ' αυτό γνωριζόμαστε με την Λίσμπετ Σαλάντερ, την αντισυμβατική αντι-ηρωίδα που μαζί με τον πρωταγωνιστή δημοσιογράφο Μίκαελ Μπλούμκβιστ ερευνούν τις συνθήκες εξαφάνισης γόνου μιας από τις πλουσιότερες οικογένειες της Σουηδίας. Κοντά στ' άλλα ανακαλύπτουν την άκρη του νήματος νεοναζιστικής οργάνωσης και κινδυνεύουν να πληρώσουν με τη ίδια τους τη ζωή.

Το πρώτο βιβλίο δεν το είχα ανακαλύψει μέχρι την ταινία. Για την ακρίβεια, είδα την πρώτη ταινία της τριλογίας στις νύχτες πρεμιέρας μη έχοντας ιδέα τι αφορούσε. Έμεινα έκπληκτη πώς μια Σουηδική παραγωγή με κράτησε καθηλωμένη στη θέση μου, με εξαίρεση κάποιες πολύ σκληρές σκηνές που με έβγαλαν έξω από την αίθουσα. Στη συνέχεια ο Κ. προσφέρθηκε να μου δώσει το βιβλίο, που το αγόρασε κι αυτός μετά την προβολή,ξεκίνησα να το διαβάζω, αλλά γνωρίζοντας την υπόθεση, κάπου το άφησα στην άκρη.

"Το Κορίτσι Που Έπαιζε με τη Φωτιά" φιγουράριζε στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων πολύ καιρό και σχεδόν είχα ξεχάσει τη διάθεση να το διαβάσω, μέχρι που ήρθε μιά από αυτές τις ημέρες που είναι τόσο άδειες και γκρίζες που μόνο ένα καλό βιβλίο μπορεί να τις γεμίσει. Το κενό με έσπρωξε στο βιβλιοπωλείο και έφυγα από αυτό με μια διπλή νάυλον σακούλα γεμάτη βιβλία. Ανάμεσά τους, κι αυτό που μόλις τέλειωσα και στιγμή δεν μετάνιωσα τα είκοσι ευρώ που κατέβαλα ως αντίτιμο.

Στη συνέχεια της ιστορίας η Λίσμπετ παίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο από τον Μίκαελ Μπλουμκβιστ, προσπαθώντας να ενώσει κομμάτια από το παρελθόν της για να δει την πλήρη εικόνα της ζωής της και να προχωρήσει. Σκοντάφτει όμως σε κύκλωμα σωματεμπορίας και κατηγορείται για τριπλή δολοφονία και στις περισσότερες από τις 700 (!) σελίδες του βιβλίου είναι η επικηρυγμένη παρανοϊκή δολοφόνος.

Την δεύτερη ταινία της τριλογίας δεν την πρόλαβα στους κινηματογράφους. Είχα διαβάσει κάποιες κριτικές που την χαρακτήριζαν ως "ουδέτερη" και αμέλησα να τη δω. Αυτή τη στιγμή που έχω διαβάσει το βιβλίο, μετανιώνω που δεν το φρόντισα νωρίτερα. Μάλλον θα με βοηθήσει το τοπικό dvd club για να αναπληρώσω το χαμένο έδαφος.

Οπωσδήποτε θα αγοράσω και το τρίτο βιβλίο της τριλογίας, το Κορίτσι στη φωλιά της Σφήκας. Και άμεσα, πριν ξεθωριάσουν οι εικόνες από αυτό που μόλις διάβασα. Από μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο πληροφορήθηκα ότι και η τρίτη ταινία έρχεται στην Ελλάδα στις 22 Απριλίου. Σχεδόν μπορώ να πω ότι ανυπομονώ.

Για όσους αγαπούν την γρήγορη πλοκή και δράση, με τεκμηριωμένη βήμα προς βήμα υπόθεση και πολύ σφιχτή δομή, προτείνω ανεπιφύλακτα τον Στίγκ Λάρσον. Είναι κρίμα που έφυγε τόσο νέος, γιατί είχε να δώσει πολλά...

Γιην δεύτερη και την τρίτη ταινία θα επανέλθω αφού τις δω. Η πρώτη πάντως ήταν από τις καλύτερες που έχω δει στο είδος της.

7 σχόλια:

crispy είπε...

Έχω διαβάσει τα δύο πρώτα βιβλία και μάλλον είναι ό,τι πιο συναρπαστικό και καθηλωτικό έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια! Κι έχω δει και τις αντίστοιχες ταινίες.
Έτυχε κι είχα διαβάσει πρώτα τα βιβλία και μετά είδα τις ταινίες. Προσωπικά , μου άρεσαν κι οι δύο αν κι η πρώτη είχε όντως πιο γρήγορο ρυθμό κι ανέβαζε περισσότερο το σασπενς.
Επιτέλους κυκλοφόρησε το 3ο μέρος της τριλογίας. Ανυπομονώ να δω τι επιφυλάσσει ο συγγραφέας για τον Μίκαελ και την Λίσμπετ!

mermyblue είπε...

Κι εγώ ανυπομονώ, να σου πω την αλήθεια! Με βλέπω να αγοράζω το βιβλίο σήμερα, αν το βρω, γιατί χθες στο Μετρόπολις είχαν μείνει αντίτυπα της αγγλικής μεταφρασης.
Καλημέρα :)

Raven είπε...

Θυμάμαι ακόμη την μέρα που πήγαμε στις 12 το βράδυ για να δούμε την πρώτη ταινία, το Κορίτσι με τα Τατουάζ. Δεν ήξερα καν τι πάω να δω, αφού μια φίλη με έσυρε στον κινηματογράφο χωρίς να ακούσει λέξη, προκειμένου να την δούμε. Μπορώ να πω πως μέχρι και σήμερα, αποτελεί μία από τις πολύ μεγάλες και ευχάριστες εκπλήξεις, όσον αφορά τις ταινίες! Δεν είχα διαβάσει, ούτε έχω διαβάσει κάποιο βιβλίο και ήθελα να το κάνω πολύ πολύ άμεσα.

Επίσης σαν και σένα, έχασα την δεύτερη ταινία, την οποία θα την κυνηγήσω σε DVD και σίγουρα θα πάω να δω την τρίτη στο σινεμά! Δυστυχώς δεν θα έχω προλάβει να διαβάσω τα βιβλία, αλλά ίσως να είναι και καλύτερα έτσι.

Επιστρέφουμε λοιπόν με περαιτέρω εντυπώσεις!

Φιλιά

Gi Gaga Kouni Beli είπε...

Δεν έχω διαβάσει κανένα βιβλίο, είδα όμως την πρώτη ταινία. Θα συμφωνήσω πως ήταν από τις λίγες στιγμές που ευχαριστήθηκα κινηματογράφο.
Ξέρουμε για τις υπόλοιπες αν έχουν βγει ή πότε θα γίνει κάτι τέτοιο?

maximus είπε...

Καλησπέρα mermy :) έχω δει "Το Κορίτσι με το Τατουάζ" στον κινηματογράφο και μου άρεσε πολύ και για την γρήγορη πλοκή που αναφέρετε αλλά και για το παίξιμο ηθοποιών.

Δεν γνώριζα ότι ο πρώτος τίτλος ήταν το "Άντρες που μισούν τις γυναίκες", και ακούγεται πολύ ενδιαφέρον γιατί πιστεύω πως ο τίτλος επηρεάζει τον θεατή πριν μπει στην αίθουσα, ίσως να είχα άλλη αίσθηση από το έργο αν το ήξερα. Θα ήθελα πολύ να είχα χρόνο να διαβάσω τα βιβλία!

Dreamy Cloud είπε...

Όλο μπροστά μου το βρίσκω αυτό το βιβλίο, το κορίτσι με το τατουάζ, και ακόμα δεν έχει τύχει να το πάρω στα χέρια μου.. Για ταινία δεν είχα ακούσει αλλά σίγουρα θα τη δώ όπως και θα διαβάσω το βιβλίο ειδικά τώρα που ψάχνομαι!! Φιλάκια πολλά :)

mermyblue είπε...

@Raven
τα βιβλία σίγουρα αξίζουν,θα στα πρότεινα ανεξάρτητα από τις ταινίες. Απλά το πρώτο είναι εξαιρετικά βίαιο και προσωπικά με ενόχλησε όπως και η ταινία σε κάποια σημεία. Είναι όμως τέτοιο το στυλ του συγγραφέα που χρησιμοποιεί τη βία όχι ως κεντρικό στοιχείο αλλά ως εμφατικό.

@Γελαδερέ
πραγματικά, ήταν πολύ καλή ταινία. Η δεύτερη έχει ήδη βγει εδώ και κάτι μήνες και η τρίτη κυκλοφορεί στις 22 Απριλίου.

@Μάξιμους
πραγματικά, κι εγώ ξενέρωσα όταν διαπίστωσα ότι άλλαξαν τον τίτλο σε κάτι πιό εμπορικό και όχι τελικά τόσο αντιπροσωπευτικό, αφού η πρώτη ταινία και το πρώτο βιβλίο δεν έχει ως πρωταγωνίστρια την Λίσμπετ αλλά τον Μίκαελ. Το δεύτερο ναι, στρέφεται εντελώς γύρω από τη ζωή της και το τρίτο ομοίως.
Να τα διαβάσεις τα βιβλία, διαβάζονται σαν νερό, αν όχι τώρα, το καλοκαίρι. Η γραφή σε κρατάει μέχρι την τελευταία σελίδα σε ένταση. Αξίζουν.

@Dreamy
Ξεκίνα να διαβάσεις το πρώτο ή να δεις έστω τις ταινίες πριν πας για την τρίτη. Για να καταλάβεις περί τίνος πρόκειται, αν και ο συγγραφέας κάνει αριστοτεχνικά τη σύνδεση με τα προηγούμενα ακόμα και αν δεν έχεις διαβάσει κάποια από αυτά.φιλιά :)