Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Nέα Σελήνη


Μετά από αναμονή αρκετών μηνών ήρθε σήμερα και στην Ελλάδα η νέα ταινία της σειράς The Twilight Saga, το πολυαναμενόμενο New Moon (ή ελληνιστί Νέα Σελήνη).
Καθότι από τις φανατικές των βιβλίων τα οποία άρχισαν με τιμή, δόξα και προσδοκίες για πολλούς για να καταλήξουν σε παρατραβηγμένες από τα μαλλιά ιστορίες αγάπης και μαχών μεταξύ μυθικών πλασμάτων, έσπευσα στο σινεμά για να παρακολουθήσω τη δεύτερη συνέχεια.


Διάλεξα τα σινεμά στο Τhe Mall. Πού αλλού θα μπορούσα να ζήσω την ατμόσφαιρα όπως της άρμοζε; Πού αλλού πέρα από ένα πολυσινεμά θα είχε τους απαραίτητους εφήβους, ζευγαράκια ή παρέα κοριτσιών που τσιρίζοντας και χειροκροτώντας σε επίμαχες στιγμές θα με έβαζε καλύτερα στο κλίμα;

Ώρα 6 το απόγευμα, οι περισσότερες θέσεις για τις προσεχείς προβολές της Νέας Σελήνης ήταν σχεδόν εξαντλημένες. Η κοπέλα στο ταμείο μου εξήγησε ευγενικά ότι η μοναδική σχεδόν επιλογή μου για να δω αξιοπρεπώς την ταινία ήταν να κόψω εισιτήριο τώρα. Το διαπραγματεύτηκα λίγο και κατέληξα γρήγορα σε μια συμπαθή θέση στην αίθουσα 7, max screen. Σημειώνω εδώ ότι στα village cinemas η αίθουσα αυτή δεν είναι από τις αγαπημένες μου, καθότι χαωτική και τεράστια, αλλά δεν ας μη σταθώ σ' αυτό.



Η υπόθεση λίγο πολύ είναι η εξής: στα 18α γενέθλια της θνητής Μπέλλα διοργανώνεται ένα πάρτυ έκπληξη από την "χορτοφαγική" οικογένεια του βρικόλακα αγαπημένου της Έντουαρτ. Όλα μοιάζουν ονειρικά μέχρι τη στιγμή που η Μπέλλα ματώνει το χέρι της ανοίγοντας τα δώρα και την όρεξη μερικών από αυτών. Με αφορμή αυτό το γεγονός τερματίζεται άδοξα η σχέση της με τον απέθαντο αγαπημένο, τραυματίζοντάς την ανεπανόρθωτα και σπρώχνοντάς την στην αγκαλιά του φίλου της Τζέικομπ, που μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι της διεκδίκησής της.



Το ξεκίνημα μου φάνηκε "κρύο". Τα πλάνα κάπως άχαρα και στεγνά, χωρίς το μυστήριο και την ατμοσφαιρικότητα του Τwilight. Είναι γεγονός ότι η γυναικεία ματιά της Catherine Hardwicke ήταν εικαστικά ανώτερη από αυτή του τωρινού σκηνοθέτη Chris Weitz. Από τα πρώτα λεπτά είναι φανερό ότι δεν θα έβλεπα την εσωτερική, υποβλητική ταινία που περίμενα βάσει του βιβλίου. Ωστόσο, οι ηθοποιοί, ως δια μαγείας είχαν αποβάλει αυτήν την σχεδόν ξύλινη ηθοποιία του πρώτου εγχειρήματος Η Kristen Stewart έπαψε να έχει το επίπεδο ύφος που είχε σε ότι ταινία την είχα δει ως σήμερα και φάνηκε να ενσαρκώνει το χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας όσο καλύτερα μπορούσε. Ο Robert Pattinson αν και με μικρή συμμετοχή επιβεβαίωσε ότι είχε δουλέψει το ρόλο πολύ. Αλλά αυτός που έκλεψε την παράσταση ήταν ο Taylor Lautner στο ρόλο του Τζέικομπ Μπλάκ, του λυκανθρώπου και φίλου της Μπέλλα. Πολύ καλή προσπάθεια, κατάφερε να διώξει από πάνω του αυτό το γλυκανάλατο που τον χαρακτήριζε στις συνεντεύξεις. Γενικά, όλο το καστ ήταν αρκετά καλό, όσο τους επέτρεπε το σενάριο, φυσικά. Ήταν δε τέτοιος ο αριθμός του, που ο καθένας από αυτούς στους δεύτερους ρόλους ζήτημα να είπε πέντε γραμμές ατάκες (!).

Οι δύο ώρες προβολής πέρασαν χωρίς να με κουράσουν. Η ταινία αν και δεν διακρίνεται για τη σκηνοθετική της υπεροχή και συνέχεια, ήταν αρκετά γρήγορη και ενδιαφέρουσα Αυτό που με ενόχλησε κάπως ήταν πως μου φάνηκε κάτι ερμαφρόδιτο ανάμεσα σε αισθηματική και δράσης. Δόθηκε, κατά την άποψή μου, πολύ έμφαση στις μάχες και λιγότερη στις εσωτερικές μάχες των ηρώων. Παρόλα αυτά το αποτέλεσμα ήταν αξιοπρεπές, τουλάχιστον για κάποιον φανατικό της σειράς.



Πραγματικά δεν ξέρω πώς θα φαινόταν η ταινία σε κάποιον που δεν έχει διαβάσει τα βιβλία. Για κάποιον που δεν έχει δει το Twilight μάλιστα, φοβάμαι ότι θα του ήταν δύσκολο και να παρακολουθήσει καν τι συμβαίνει. Επίσης, αναρωτιέμαι αν το ίδιο θα συνέβαινε σε κάποιον που δεν έχει δει τα Χάρι Πότερ από την αρχή...αλλά δεν μπορώ να δώσω απάντηση, καθότι ως φανατική και των Χάρι Πότερ τα έχω δει όλα με τη σειρά.

Οπότε, αν δεν είστε οπαδοί της συγγραφέα, ρομαντικοί έφηβοι ή σαν ρομαντικοί έφηβοι, εραστές των μπλογκμπάστερ και του αμερικανικού κινηματογράφου, ερωτευμένοι με τον
Robert Pattinson ή τον Taylor Lautner ή την Kristen Stewart ή την Dakota Fanning (μπιαχ όμως) σκεφτείτε το. Είναι μια καθαρά ψυχαγωγική ταινία με μηδενική υποψία σινεφίλ.

Τελειώνοντας να σημειώσω ότι το soundtrack ήταν και πάλι αρκετά καλό.


Υ.Γ.1. To make up και οι φακοί επαφής σαν να ήταν κάπως υπερβολικοί αυτή τη φορά...ιδίως αυτός ο δύσμοιρος ο
Jackson Rathbone (Jasper) πιό άσπρος και βαμμένος δεν γινόταν! Να μη μιλήσω καλύτερα για την περούκα της Nikki Reed (Rosalie)γιατί θα χαλάσω την έκπληξη.
Υ.Γ. 2
πολλές ευχαριστίες στα κοριτσάκια που τσίριζαν στη σκηνή που ο Taylor Lautner έβγαλε το μπλουζάκι του για να σκουπίσει το αίμα από το κεφάλι της Kristen Stewart και για τα χειροκροτήματα και τις επευφημίες της τελευταίας σκηνής, που είναι ίσως από τις καλύτερες. Και πολλές διαδικτυακές σφαλιάρες στις μουλάρες που είχα πίσω μου και δεν σταμάτησαν να μιλάνε δυνατά (μέχρι και στο κινητό!) παρά τις παρατηρήσεις που τους κάναμε διάφοροι.









16 σχόλια:

Raven είπε...

Δεν έχω διαβάσει τα βιβλία και είναι μία από τις επόμενες αναγνωστικές προτεραιότητές μου!

Οπότε θα δω την ταινία και θα σου πω εντυπώσεις, αφού δεν τα έχω διαβάσει :)

Φιλί

Freedom είπε...

Καλημέρααα

Ως προς την ταινία δεν έχω να πω κάτι, δεν είδα το Twilight οπότε μάλλον δεν θα καταλάβω τίποτα από το New Moon (μερικές σκηνές που είδα πάντως, ήταν ωραίες, η ταινία φαίνεται γρήγορη και "δυνατή").
Ως προς τους ταλιμπάν γύρω που φέρονται σαν να είναι στον καναπέ τους και βλέπουν dvd θέλω πολύ να βγει ένα κάτι, πχ να καταβρέχεται η θέση τους μόλις πουν χοντράδα, κάτι τέτοιο. Γιατί στον "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών 3" και παρόλο που είχα διαβάσει το βιβλίο κόντευα να πάθω πενταπλό εγκεφαλικό ενώ οι ανεγκέφαλοι πίσω μου ανέλυαν αν ο Φρόντο και ο Σαμ είναι γκέι!

Καλό σου Σ/Κ, mermy μου
Φιλάκια

mermyblue είπε...

@Raven
τα βιβλία αξίζουν. Έστω και σαν ιστορία αξίζουν. Λίγο η έκλειψη με χάλασε, αλλά οκ.
περιμένω εντυπώσεις πάντως.

@Φρήδομ μου
θα σε συμβούλευα, επειδή είδα και τα κινηματογραφικά σου γούστα, να μην ποντάρεις στο γρήγορο και δυνατό της ταινίας...αν δεν είσαι πορωμένη με την όλη σειρά, άστην για κανένα ντιβιντι...για να μη με κράζεις μετά (:D "η χαζογκόμενα η μέρμυ μα τι μας πρότεινε να δούμε!")
Κ τους κρετίνους του σινεμά, μπορεί άνετα ο κάθε υπεύθυνος του village να τους κάνει μια παρατήρηση. φταίμε κ εμείς φταίνε κ οι υπεύθυνοι όμως

καλό σκ!
σε φιλώ

happypepper είπε...

Mermy μου,
καλημέρα. Δυστυχώς δεν είμαι φαν των βρυκολάκων κ των διαρκών μπαμ μπουμ μαχών, οπότε καλά που με ενημέρωσες να γλιτώσω τη βαβούρα.
Φιλιά!

Ανώνυμος είπε...

Μα να μην μπορώ να χωνέψω το κοπρόσκυλο με τίποτα; Μα με τίποτα λέμε!
Εσύ άψογη όπως πάντα. Θα δω την ταινία και τα ξαναλέμε.
Φιλάκια πολλά πολλά!

mermyblue είπε...

@happypepper
είπα να ενημερώσω γιατί δεν αντέχω να διαβάζω αγανακτισμένες κριτικές από καημένους που δεν ήξεραν τι πηγαίνουν να δουν και μετά καταριώνται την ώρα κ τη στιγμή :D
χαίρομαι που σε απέτρεψα εφόσον δεν είσαι φαν!

@Μπινέλ μου
το βρωμόσκυλο παίζει πολύ καλά κ επίσης σχεδόν μου άρεσε. τον άλλον τον δύστυχο τον είχαν τόσο άσπρο με το μακιγιάζ, σε αρκετά δε πλάνα, η γωνία λήψης ήταν τόσο λάθος που μόνο τέλειο δεν τον έδειχνε. ναι επιμένω κ όσο περνάει ο καιρός θα επιμένω περισσότερο: ο σκηνοθέτης είναι για τα μπάζα!

Σοφία είπε...

Το είδα χθες και συμφωνώ απόλυτα με την κριτική σου. Με γλίτωσες από το να γράψω δικό μου ποστ :-)

@ Happypepper: Προσωπικά θα έλεγα ότι αν είσαι φαν των βρυκολάκων και των μπαμ μπουμ μαχών, καλό είναι να μην δεις το New Moon, γιατί σίγουρα δεν θα σε καλύψει.

Dreamy Cloud είπε...

Δεν έχω διαβάσει τα βιβλία αλλα την πρώτη ταινία την έχω δεί και θα δώ και την δεύτερη.. Δεν είμαι φαν απλά για να έχουμε μια γνώμη και για να περάσει ευχάριστα η ώρα.. Φιλάκια πολλά!! :)

mermyblue είπε...

@Σοφία
θέλω να το ξαναδώ πάντως και με ησυχία για να έχω πιό ολοκληρωμένη άποψη. Μπορεί να έφταιγε το σινεμά κ ο κόσμος, αλλά δεν συγκεντρώθηκα ούτε "ταξίδεψα" όπως με την πρώτη ταινία.

@Dreamy
η ώρα σίγουρα περνάει ευχάριστα, αυτό μπορώ να το βεβαιώσω. καλή προβολή λοιπόν :)

Σοφία είπε...

Κι εγώ σκοπεύω να το ξαναδώ για τον ίδιο λόγο!

Μήπως είμαι εσύ;;;

mermyblue είπε...

αχαχαχ τέτοια ταύτιση???!!!
μάλλον οφείλεται στο παγκόσμιο γεγονός που λέγεται twilight saga ;)

ΠΟΔΗΛΑΤΡΗΣ είπε...

ΧΑΧΑΧΑ ΚΑΙ στην αίθουσα που ήμουν εγώ (εκτός από τον μέσο όρο ηλικίας που ήταν τα 16 περίπου) έγινεχαμός ακριβώς στην ίδια σκηνή με το μπλούζάκι!!! Και το καλύτερο ήταν ότι η τσιρίδα που μου λιάνισε το νευρικό σύστημα και που με διαπέρασε γιατί βγήκε από ένα στόμα κολλημένο στο αυτί μου... Προκλήθηκε όχι από μια έφηβη κοπέλα αλλά από μια κυρία 40φεύγα που βρισκόταν εκεί.. (οπως κι άλλες μεγαλοκοπέλες σαν και του λόγου μου)

mermyblue είπε...

@Ποδηλάτρη
40φεύγα κ τσίριζε με τον Τέιλορ; Να τσιρίζει με τον Ρόμπερτ να το καταλάβω :Ρ
αυτές οι εκδηλώσεις στο σινεμά έχουν πολύ γέλιο. αξίζει να πηγαίνεις για κάτι τέτοια. δίνουν άλλη χροιά στην ταινία! :)

ολα θα πανε καλα... είπε...

πειράζει που είμαι τόσο άσχετη με όλα αυτά σα να ακούω κάτι και μόλις γύρισα από τον Άρη και δεν ξέρω τίποτα;Φυσικά δεν έχω ιδέα για ποια ταινία μιλάς.Και βέβαια προσπάθησα να δω λίγο Χάρυ Πόττερ αλλά δεν...Εις μάτην η φίλη μου αλλά και οι υπόλοιποι φίλοι μου είπαν ότι θα ενθουσιαστώ.Τελικά τι φταίει; -αν φταίει κάτι...Σοβαρολογώ.Ίσως ότι ποτέ δεν έχω δει-ασχοληθεί-διαβάσει για παρόμοιου θέματος πράγματα;Θα μου πεις,πώς να ασχοληθώ αφού δε με τραβούσε ποτέ τέτοιο ή παρόμοιο θέμα.Πραγματικά,είναι σα να σου λέω να πας να δεις μια ταινία για τον τιμάριθμο ή για τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία - λέμε τώρα - ή για κάτι τελοσπάντων θεωρητικά ανούσιο.Για να μην παρεξηγηθώ - είπα "θεωρητικά".Δεν το θεωρώ άσχημο ή υποδεέστερο ή κάτι παρόμοιο αλλά κάτι που δε συμβαίνει στην πραγματικότητα,που δε μπορώ να ταυτιστώ έστω λίγο μαζί του,κάτι στη σφαίρα της φαντασίας,με αφήνει αδιάφορη,όσο ωραία κι αν έχει σκηνοθετηθεί.
Απόψεις...

Morgana (Ευρυνόμη) είπε...

Γεια σου Μέρμυ μου! Μου άρεσε η κριτική που έγραψες! Προσωπικά δεν έχω διαβάσει τα βιβλία (αύριο κιόλας σκοπεύω να αρχίσω που έχω λίγο καιρό στις γιορτές) αλλά η ταινία δεν με ενθουσίασε και πολύ καθώς περίμενα πολλά περισσότερα. Είμαι σίγουρη πως το βιβλίο θα είναι καλύτερο. (Και να δεις που πάντα το έλεγα: πρώτα θα διαβάζω το βιβλίο και μετά θα βλέπω την ταινία ;)
Πάντως είχαμε τις ίδιες τσιρίδες και στο σινεμά που πήγα με το take off της μπλούζας του Τζέικομπ, αλλά είχαμε και πολλά χαχανητά ειδικά στο τέλος με την πρόταση του Έντουαρντ. Αυτό γιατί από όσο έχω καταλάβει, την ταινία τη μετατρέψανε σε κάτι σαν παρομοίωση μεταξύ του "θέλω να γίνω βαμπίρ" της Μπέλλα σε "θέλω να κάνω σεξ - να χάσω την παρθενιά μου" μιας έφηβης που συνδέεται και με τον πουριτανισμό της αμερικάνικης κοινωνίας...

mermyblue είπε...

@όλα θα πάνε καλά
συμφωνώ απόλυτα. κανείς δεν πρέπει να ζορίζεται να δει ή να διαβάσει ή να κάνει κάτι που δεν τον τραβάει. πού κ πού μια "Υπέρβαση" βέβαια είναι απαραίτητη, αλλα πάλι, ο καθένας όπως το βλέπει...

@ Ευρυνόμη
τα βιβλία είναι καλύτερα, σαφώς.
αυτό που ισχύει είναι ότι ή είσαι οπαδός ή όχι των συγκεκριμένων ταινιών.
όσο για την εξίσωση που έθεσες στο τέλος, μάλλον έτσι είναι. τα βιβλία είναι ακρως πουριτανιστικά και άρλεκιν στο θέμα του σεξ. σχεδόν με τον κρίνο!
σε φιλώ
καλές γιορτές!